Difference between revisions of "3.2.3 e-Overheid en de NGII"

From Geonovum Wiki
Jump to: navigation, search
 
 
(4 intermediate revisions by 3 users not shown)
Line 1: Line 1:
 
{{TOC_H3}}
 
{{TOC_H3}}
  
In de figuur hieronder is een overzicht gegeven over de inpassingen van GII en geo-informatie binnen de e-overheid in Nederland. De figuur toont hoe geo-informatie in de diverse onderdelen van de e-overheid dienstverleningsmodel een rol speelt.  
+
In de figuur hieronder is een overzicht gegeven van de inpassingen van GII en geo-informatie binnen de e-overheid in Nederland. De figuur laat zien hoe geo-informatie een rol speelt in de diverse onderdelen van de e-overheid dienstverleningsmodel.  
  
[[Image:NGII en e-Overheid.png|thumb|center|600px|Overzichtsplaat e-overheid vanuit NGII perspectief]]  
+
[[Image:NGII en e-Overheid.png|thumb|left|520px|Overzichtsplaat e-overheid vanuit NGII perspectief]]  
 +
<br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br><br>
  
<br>
+
In de kolom Data zijn diverse geo-informatie bronnen opgenomen. Een aantal daarvan is tevens een basisregistratie. Het Nederlandse kabinet heeft basisregistraties aangewezen die de vitale gegevens bevatten van en voor de overheid. Voor elke administratie is één organisatie verantwoordelijk, zodat de officiële gegevens op één plek te vinden zijn en er niet meerdere administraties naast elkaar bestaan. Naast  de geografische basisregistraties, zijn in Nederland tussen de 250-500 geo-registraties beschikbaar. Deze worden binnen de context van e-overheid op een servicegerichte wijze beschikbaar gesteld en toegankelijk gemaakt. Voor het beschikbaar stellen van geo-informatie worden geografische services ingezet (geoservices). Deze geoservices kunnen worden aangeboden vanuit één centrale organisatie in geval van de basisregistraties (landelijke voorzieningen) of decentraal via bronhouders. Ook geo-informatie kent enkele landelijke voorzieningen voor de e-overheid zoals het [http://www.nationaalgeoregister.nl nationaal georegister] en het risicoregister van de provincies. Tot slot biedt de e-overheid diverse gemeenschappelijke componenten aan voor de publicatie van overheidsinformatie op publieke websites. [http://www.geonovum.nl/content/advies-geozet GEOZET] als geografische zoek- en toondienst is de gemeenschappelijke component voor overheidswebsites, die het mogelijk maakt geo-informatie op publieke websites (frontoffices) te vinden en te raadplegen.  
 
 
In de kolom Data zijn diverse geo-informatie bronnen opgenomen. Een aantal daarvan zijn tevens basisregistratie. Het Nederlandse kabinet heeft basisregistraties aangewezen die de vitale gegevens bevatten van en voor de overheid. Voor elke administratie is één organisatie verantwoordelijk, zodat er op één plek de officiële gegevens te vinden zijn en niet meerdere administraties naast elkaar bestaan. Naast  de geografische basisregistraties, zijn in Nederland tussen de 250-500 geo-registraties beschikbaar. Deze worden binnen de context van e-overheid op een service-gerichte wijze beschikbaar gesteld en toegankelijk gemaakt. Voor het beschikbaar stellen van geo-informatie worden geografische services ingezet (geoservices). Deze geoservices kunnen worden aangeboden vanuit één centrale organisatie in geval van de basisregistraties (landelijke voorzieningen) of decentraal via bronhouders. Ook geo-informatie kent enkele landelijke voorzieningen voor de e-overheid zoals het [http://www.nationaalgeoregister.nl nationaal georegister] en het risicoregister van de provincies. Tot slot biedt de e-overheid voor publicatie van overheidinformatie op publieke website diverse gemeenschappelijke componenten aan. [http://www.geonovum.nl/content/advies-geozet GEOZET] als geografische zoek- en toondienst is de gemeenschappelijk component voor overheidswebsites, die het mogelijk maakt geo-informatie in publieke websites (frontoffices) te vinden en te raadplegen.  
 
  
  

Latest revision as of 08:56, 4 January 2010


In de figuur hieronder is een overzicht gegeven van de inpassingen van GII en geo-informatie binnen de e-overheid in Nederland. De figuur laat zien hoe geo-informatie een rol speelt in de diverse onderdelen van de e-overheid dienstverleningsmodel.

Overzichtsplaat e-overheid vanuit NGII perspectief
In de kolom Data zijn diverse geo-informatie bronnen opgenomen. Een aantal daarvan is tevens een basisregistratie. Het Nederlandse kabinet heeft basisregistraties aangewezen die de vitale gegevens bevatten van en voor de overheid. Voor elke administratie is één organisatie verantwoordelijk, zodat de officiële gegevens op één plek te vinden zijn en er niet meerdere administraties naast elkaar bestaan. Naast de geografische basisregistraties, zijn in Nederland tussen de 250-500 geo-registraties beschikbaar. Deze worden binnen de context van e-overheid op een servicegerichte wijze beschikbaar gesteld en toegankelijk gemaakt. Voor het beschikbaar stellen van geo-informatie worden geografische services ingezet (geoservices). Deze geoservices kunnen worden aangeboden vanuit één centrale organisatie in geval van de basisregistraties (landelijke voorzieningen) of decentraal via bronhouders. Ook geo-informatie kent enkele landelijke voorzieningen voor de e-overheid zoals het nationaal georegister en het risicoregister van de provincies. Tot slot biedt de e-overheid diverse gemeenschappelijke componenten aan voor de publicatie van overheidsinformatie op publieke websites. GEOZET als geografische zoek- en toondienst is de gemeenschappelijke component voor overheidswebsites, die het mogelijk maakt geo-informatie op publieke websites (frontoffices) te vinden en te raadplegen.previous Services Oriented Architecture (SOA) next