Codelijsten
- Documentatie dataharmonisatie
- Principes dataharmonisatie
- As-is versus geharmoniseerd
- Prioritaire datasets (e-reporting)
- Generic Conceptual Model
- INSPIRE ID
- Codelijsten
- Portrayal
- Geometrie
- Data-validatie
- Checklist dataharmonisatie
- Control panel
- Extensies
- Thematic Clusters
- FAQ Dataharmonisatie
- Metadata aanmaken
- Waar moet mijn metadata aan voldoen?
- Invulinstructie voor datasets
- Voorbeeld XML voor INSPIRE dataset metadata
- Prioritaire datasets
- Metadata en Taal
- Metadata-validatie
- Geharmoniseerde Gebruiksvoorwaarden
- FAQ Metadata
- Informatie Network Services
- Vereisten Services
- Rights Management Layer
- View service maken
- Download service maken
Inrichten organisatie 1. Data harmonisatie 2. Metadata 3. Services 4. Publicatie Inspire portal 5. Validatie
Gebruik van Codelijsten en Enumerations
Mede aan de hand van codelijsten en opsommingen (enumerations), harmoniseert INSPIRE data. Beide worden gebruik om een lijstje toegestane waarden voor een attribuut te bepalen. In het geval van een enumeration zijn de toegestane waarden bekend vanaf het moment dat het model gemaakt is; de waarden maken deel uit van het model. Meestal gaat het om kleine lijstjes waar geen discussie over mogelijk is: bijvoorbeeld een boolean waarde is TRUE of FALSE. Bij codelijsten zijn de toegestane waarden nog niet bekend op het moment dat het model gemaakt word; de toegestane waarden worden op een andere manier bepaald. Er zijn een verschillende regimes waarmee de waarden van een codelijst beheerd kunnen worden. Een uitgebreide beschrijving hiervaan staat in paragraaf 9.5.2.2 ('The code list classifiers') van het Generic Conceptual Model. Codelijsten voor specifieke thema's staan in Annex C van de betreffende data specificatie.
Uitbreidbaarheid van een codelist
Iedere INSPIRE codelijst valt onder een van de volgende uitbreidbaarheidsregimes
- none deze codelijsten zijn niet uitbreidbaar. Alleen waarden zoals beschreven in de Implementing Rule kunnen worden gebruikt
- narrower bij deze codelijsten mogen de data providers zelf nieuwe waarden toevoegen, zolang de nieuwe waarden maar meer specifiek zijn dan de waarden die in de IR worden gegeven.
- open een data provider mag waarden uit de centrale codelist gebruiken, maar mag zelf ook eigen waarden bedenken.
- any in dit geval zijn geen waarden bekend in de centrale codelijst en moet de data provider zijn eigen codelijst publiceren.
Codelist register
Er is een centraal codelist register waarin de waarden van de door de EU beheerde codelijsten gepubliceerd worden. Bij een codelist is altijd een verwijzing opgenomen naar dit code list register: Deze is te vinden op: http://inspire.ec.europa.eu/codelist/. Wanneer een data provider zijn eigen uitbreiding op een codelist definieert, moeten deze in een lokaal codelist register beheerd worden.