Hoe werkt Tiling?

From Geonovum Wiki
Jump to: navigation, search

 Met tiling kunnen toepassingen gemaakt worden die snellere kaarten bieden. Bekende voorbeelden van tiling zijn platformen als Google Maps, Yahoo Maps en Bing Maps. De kaarten worden in (van te voren aangemaakte) opgeknipte afbeeldingen (de tiles, tegels) aangeboden. Tiling biedt grote voordelen op gebied van performance en schaalbaarheid van kaarten.


De WMTS specificatie geeft in hoofdstuk 6 een overzicht van de werking van Tiling.

Bij tiling wordt gewerkt met een vaste set zoomniveaus, die ieder een vaste resolutie / schaal hebben. Voor elk zoomniveau biedt de tiling service (voor het gebied waarvoor gegevens beschikbaar zijn) een set tiles aan die het gebied beslaan. Er ontstaat zo een pyramide van afbeeldingen, zoals hieronder afgebeeld (ontleed aan de WMTS-specificatie).

Tile pyramid.pngWanneer een client de tiling service aanroept, vraagt de client om een verzameling tiles van een bepaald zoomniveau. De client combineert deze tot het gewenste kaartbeeld. Om dat te kunnen doen moet de client wel zaken weten van de tiling service. Zoals welke zoomniveaus er zijn, hoe groot de tiles zijn en wat de grenzen van het gebied zijn waarvoor tiles beschikbaar zijn. Ook welk CRS gebruikt wordt is belangrijk. Dergelijke informatie vormt het tiling schema, zie ook Eigenschappen tiling schema. De service biedt informatie hierover aan in de service informatie (Capabilities in geval van WMTS).


Om de juiste verzoeken (requests) te stellen wordt met een (gestandaardiseerd) protocol gewerkt. Hierin wordt gedefinieerd hoe een tile op te vragen is en hoe de service informatie eruit moet zien.


Meer details zijn te vinden op de pagina Kenmerken en definities.