INSPIRE - voor wie?
- Documentatie dataharmonisatie
- Principes dataharmonisatie
- As-is versus geharmoniseerd
- Prioritaire datasets (e-reporting)
- Generic Conceptual Model
- INSPIRE ID
- Codelijsten
- Portrayal
- Geometrie
- Data-validatie
- Checklist dataharmonisatie
- Control panel
- Extensies
- Thematic Clusters
- FAQ Dataharmonisatie
- Metadata aanmaken
- Waar moet mijn metadata aan voldoen?
- Metadata en Taal
- Geharmoniseerde Gebruiksvoorwaarden
- Invulinstructie voor datasets
- Prioritaire datasets
- Voorbeeld XML voor INSPIRE dataset metadata
- Metadata-validatie
- FAQ Metadata
- Informatie Network Services
- Vereisten Services
- Rights Management Layer
- View service maken
- Download service maken
Waarom INSPIRE ook alweer?
Eén van de basisprincipes van de Europese Unie is de mogelijkheid van vrije beweging van mensen, goederen en diensten tussen de lidstaten. De Europese Commissie (EC) heeft de uitdaging een balans te vinden tussen de noodzaak tot harmonisatie op Europese schaal en de wens tot het behoud van de regionale identiteit.
Hieraan levert geo-informatie onmiskenbaar een positieve bijdrage. Beleid staat of valt immers met de beschikbaarheid en kwaliteit van de basisgegevens, ook over de grenzen van de lidstaten heen. Dit is onder andere van groot belang voor milieubeleid. Elk milieuprobleem heeft immers een duidelijke ruimtelijke en vaak grensoverschrijdende dimensie. Een groot deel (20%,110 miljoen) van de inwoners van van de Europeese Unie woont binnen 50 km van een grens.
Drie voorbeelden illustreren de behoefte om binnen de Europese Unie te komen tot een gemeenschappelijke voorziening voor geo-informatie.
Zeeniveaus Binnen Europa worden verschillende zeeniveaus gebruikt voor de hoogtemeting. Bij het graven van de Kanaaltunnel tussen Engeland en Frankrijk was hier geen rekening meegehouden. Het verschil in zeeniveau bleek toen beide delen van de tunnel, die vanuit beide landen werd gegraven, op elkaar aangesloten moesten worden. Onderstaand figuur toont het verschil tussen de verticale referentiesystemen in Europa.
Rivieren Van alle rivierbassins in Europa loopt ongeveer 70 procent door twee of meer landen. De stijging, daling en bijvoorbeeld vervuiling van deze rivieren hebben impact op meerdere landen. Dit vraagt om een gezamenlijk beleid, dat zich niet beperkt tot de rivieren zelf maar bijvoorbeeld ook het landgebruik bij de rivieren, de beschermde gebieden en risicogebieden bij een overstroming meeneemt.
Natura 2000
De habitat van natuurlijke flora en fauna en van vogels vormen samen de Natura 2000-gebieden. Iedere lidstaat heeft deze gebieden aangewezen op basis van dezelfde Europese kaders. Echter, bij gebrek aan informatie over de landsgrenzen heen is bij de aanwijzing van deze gebieden onvoldoende afgestemd tussen de buurlidstaten.
Deze voorbeelden staan overigens niet los van elkaar. Zo zijn hoogtegegevens van belang voor rivieren en hangen de stroomgebieden van deze rivieren weer samen met de Natura 2000-gebieden. De gemeenschappelijke locatie verbindt deze thema’s met elkaar.
Use Cases en Be Inspire-d
- In de bijlage B van data specificatie van Protected Sites worden, aan de hand van 5 user-cases, praktische toepassingen van INSPIRE uitgewerkt. Deze varieren van de zgn. 'naievely query' tot en met het downloaden van data voor expert GIS-toepassingen.
- In de film Be Inspire-d, gemaakt in opdracht van Geonovum, komt aan bod hoe INSPIRE regionaal en lokaal beleid kan ondersteunen.