Meta tiling

From Geonovum Wiki
Jump to: navigation, search

 TODO: wat is metatiling.


Image formaat bij metatiling

Bij metatiling wordt van een achterliggende (WMS) server een groter image opgevraagd, en door de tiling software opgeknipt in kleinere tiles.

Het JPEG formaat is geschikt voor (lucht)foto's, maar is niet loss-less. Bij herhaald bewerken en opslaan van een JPEG bestand gaat de kwaliteit van het plaatje achteruit.

Bij metatiling wordt het plaatje ten minste twee keer bewerkt: eerst in de WMS, en daarna bij het opknippen. Bij gebruik van cascaded WMS mogelijk nog vaker.

Het is daarom aan te raden om als bestandsformaat bij bevragen van de WMS geen JPEG te gebruiken, maar bijvoorbeeld TIFF. Hierdoor treed tussendoor geen kwaliteitsverlies op, en wordt pas in de laatste fase, na het opknippen, het bestand in JPEG gecomprimeerd. De mogelijkheid voor gebruik van een andere bestandsformaat voor het bevragen van de WMS dan voor de tiles is erg afhankelijk van de gebruikte tiling software.

Het gebruik van PNG in plaats van TIFF bij opvragen van luchtfoto images uit een WMS is af te raden. Het comprimeren van een foto in PNG formaat is erg duur, en beperkt daardoor de snelheid van het tiling proces. TIFF uitvoer is juist zeer snel, maar de resulterende bestanden zijn wel veel groter. Bandbreedte is bij het tiling proces echter meestal niet de bottleneck, CPU wel.