Tiling

From Geonovum Wiki
Jump to: navigation, search

 Met tiling kunnen toepassingen gemaakt worden die snellere kaarten bieden. Bekende voorbeelden van tiling zijn platformen als Google Maps, Yahoo Maps en Bing Maps. De kaarten worden in (van te voren aangemaakte) opgeknipte afbeeldingen (de tiles, tegels) aangeboden. Tiling biedt grote voordelen op gebied van performance en schaalbaarheid van kaarten.

Geonovum heeft voor Nederlandse toepassingen een richtlijn opgesteld (tot 1 juli 2010 is deze richtlijn nog in consultatie, zie ook de website van Geonovum voor de consultatieronde). Deze richtlijn bestaat uit een aantal kenmerken van een tiled map service die voor Nederlandse toepassingen relevant zijn. Om te zorgen dat getilede kaartlagen van verschillende aanbieders samen in een applicatie kunnen worden gebruikt, wordt aangeraden deze richtlijn te volgen.


De richtlijn en de Wiki

Het gebruik van tiling voor (Nederlandse) toepassingen is relatief nieuw. De internationale en nationale open standaarden voor tiling zijn ook nog relatief nieuw. In aanvulling op de richtlijn bevat deze wiki daarom (achtergrond)informatie over: